Friday, June 22, 2012

Ada apa dengan blog ni

Al kisah mengimbau semula pasal blog ni.
Kalau anda semua perasan, blog ni mula ditulis sejak 2007, sebelum tu ada juga blog di friendster (Orange Roses) sejak 2005 tapi nampaknya dah terdelete sebab lama sangat tak update.

Chocolatte Strawberry bukanlah nama asal blog ni, tapi nama yang telah ditukar mengikut peredaran usia masa. Chewah. Kalau ikut alamat blog ni, nama asal ialah Maslina Life, kemudian tak ingat, seingat saya pernah letak nama Strawberry and Dandelion, akhir sekali tukar nama ChocoLatte StrawBerry. Ada teman yang kata saya suka nama Strawberry ni... sebab bila saya mula membuat online biz, saya letak juga nama yang ada Strawberry iaitu www.lovely-strawberry.com. Walaupun bila menaipnya selalu silap taip/eja sebab panjang sangat.... huhu

Dulu-dulu memang ramai sahabat blogger yang saling kunjung-mengunjung. Masa 2007 tu saya masih student di UIA, jadi kebanyakan rakan blog adalah student. Cuba lihat senarai blog di sebelah kiri bawah. Ada yang masih aktif, ada yang tidak.

Sejak mula bekerja tahun 2008 mulalah kurang menulis blog, dan kadang-kadang langsung tak jenguk. Tak taulah sahabat lain ada datang juga tak. Tidak pastilah saya boleh aktif macam dulu sebab sekarang dah kerja dan berkahwin....

Apapun blog ni masih ada sampai sekarang, sudah masuk tahun ke-6....

Tidak seperti dandelion, takdir manusia tidak bergantung pada apapun (kecuali Tuhan yang maha segalanya). Tidak juga pada tukang ramal, tukang tenung, fengshui dan sebagainya. Manusia, sebagai organisme tingkat tinggi telah dikaruniakan takdir yang bisa ia pilih sendiri.





Thursday, June 21, 2012

If not you, then who?


-Become the Change that YOU the World Needs!-


Description: Description: Description: Description: article-image

If you've been putting off your dreams because you feel that you don't have enough money to get started, or don't have the necessary education or qualifications, I've got news:  you may never have what you need to feel ready.
Do you think any of the Prophets felt ready when they were chosen? The Messenger of Allah Muhammad (sws) received the first revelation, then ran home and hid under a blanket.
The Prophet Musa (as) was confused and frightened when he entered the valley and heard a voice commanding him:
“Verily! I am your Lord! So take off your shoes, you are in the sacred valley, Tuwa. And I have chosen you. So listen to that which is inspired to you. Verily! I am Allah! La ilaha illa Ana (none has the right to be worshipped but I), so worship Me, and perform As-Salat (Iqamat-as-Salat) for My Remembrance. Verily, the Hour is coming and My Will is to keep it hidden that every person may be rewarded for that which he strives. Therefore, let not the one who believes not therein (i.e. in the Day of Resurrection, Reckoning, Paradise and Hell, etc.), but follows his own lusts, divert you therefrom, lest you perish.” (Quran, Surat Taha, 12-16)
When Musa threw the staff down and it became a snake, again he was frightened. Allah directed him to have courage, and pick it up, and when he touched it, it was restored to its former shape. When he was commanded to go to Egypt to free the Israelites and reform his people, he felt unready for this mission. He had a speech impediment and was afraid that he would not be able to speak convincingly. He sought permission from Allah to take his brother and fellow Prophet Harun (as), who was an eloquent speaker. Permission was granted.
This illustrates another important point – that everyone needs a wingman sometimes. We're not always strong enough to do it alone. Sometimes we need a friend, an ally, a supportive spouse, just one person who believes in our mission and is willing to help, or just put an arm around our shoulders and say, “I believe in you.” If you have someone like that, he or she is a treasure and a secret weapon.

Description: Description: Description: Description: http://muslimmatters.org/wp-content/uploads/shackles-150x150.jpgWhen it comes to the most important things in life, no one is ever ready. All you can do is stand tall, build a bonfire of resolve in your heart, and move. The time to do what you dream is now. Consider Abu Bakr (ra), who clearly knew how to embrace opportunities. When he saw the slave Bilal (ra) being tortured, he bought him from Umayyah bin Khalaf and freed him. He freed many other oppressed Muslim slaves in the same way. When Abu Bakr's father saw this, he said: “My son, why are you buying these weak slaves then freeing them? Why don't you at least keep them so that you can make use out of them?” Abu Bakr replied: “My father, I am only doing this to seek the Countenance of Allah.”
The Messenger of Allah (sws) told us that a man was granted Paradise for removing a thorny branch from the path. A prostitute was forgiven all her sins and granted Jannah for giving a thirsty dog a drink of water. Another man was granted a house in Paradise for donating a date tree to a poor family.
No good deed is insignificant, for it could be the grain of sand that tips the scale and saves you. No worthy project is too small, nor is it too large if you start with a single step, focusing only on executing that step well. When I face a large project, whether website development, writing, or cleaning a kitchen mess, I tend to get overwhelmed. So I narrow my focus and I tell myself, just do one thing. I do the one thing, then pick one more thing, and another, then I look around and SubhanAllah, the job is getting done!
If you find yourself disturbed by events around you – whether internationally, in your community, or within your family – and thinking, “Someone should do something,” well, you are the someone. You see the need, you have the capabilities that Allah gave you as His representative on earth, you have the same brain, heart and opposable thumbs as anyone else. You're it, bro. It's you, sister.
Yes, someone needs to raise funds for our starving brothers and sisters in Somalia, Syria, Yemen and other places. Someone must speak on behalf of political prisoners, educate people about Palestine, start a Humanitarian Day event in the local community, adopt Muslim orphans, establish Islamic institutions, represent Muslims in the media, write Muslim novels, make documentaries…
If not you, then who?
If you've been thinking of writing a book, or pursuing a graduate degree; or if you're a medical practitioner and you've been contemplating going overseas to work with Doctors Without Borders; or if you're interested in campaigning for human rights, doing da'wah, learning Arabic, studying martial arts, getting in shape, or improving your eating habits…
If not now, then when?

Description: Description: Description: Description: http://muslimmatters.org/wp-content/uploads/startline-150x150.jpgThe time is now, the place is here, the person is you. You are hereby appointed. Fulfill the mission that Allah has placed you here to do. Exercise your unique talents fee-sabeel-illah. You'll never hear a starting gun telling you to sprint. Just do it, slide one foot forward – cautiously if need be - then the other, and you will find yourself progressing toward your dream. Don't worry about having all your resources in place before you begin. Don't let thelack of funds stop you.
Dr. Norman Vincent Peale, the American minister and best-selling author said, “Empty pockets never held anyone back. Only empty heads and empty hearts can do that.”
Don't be stopped by naysayers. Remember what Allah said to Musa: “…let not the one who believes not therein but follows his own lusts, divert you therefrom, lest you perish.” Do what's in your heart, and don't listen to those who would cut you down, mock you, or doubt your ability.
Raise your children as Muslims. Often Muslim parents do not actively teach their children the deen, thinking that the children will somehow pick it up by osmosis. Or they fool themselves into thinking that dropping the kids off for Sunday school at the Masjid is sufficient (it's not). Don't wait, and don't count on anyone else to educate your children. Remember that your children do not belong to you, but to Allah. They are an amanah (a trust), and you are their shepherd, so raise your flock well. The time is now, and you are the person. Make time for your kids, teach them by example and by textbook, raise them with care as you would a garden.

So many of us want to be better Muslims. We envision a time in the future, near or far, when we will give up bad habits, perfect our salat, memorize more Quran, worship more fully in Ramadan, and ready ourselves for Jannah.
And yet that time does not arrive… we're not quite ready…
But the Messenger of Allah (sws) said,
“Take advantage of five matters before five other matters: your youth, before you become old;
and your health, before you fall sick;
and your richness, before you become poor;
and your free time before you become busy;
and your life, before your death.”
(Musnad Imam Ahmad, Narrated by Ibn Abbaas).

This is the moment, while you have your youth, health, wealth, time and life itself. None of us is assured another sunrise, or another evening on this earth. Death waits for no man or woman, but comes upon us on the wing, like a raven in the night.
The time is now. The place is here. The person is you.
- By Wael Abdelgawad


“And nothing prevents men from faith (iman) - now when the guidance (the Qur’an) has come to them - and from asking Forgiveness of their Lord,
Except that the ways of the previous nations be repeated with them (i.e. in their procrastination, arrogance and turning away);
Or that the torment be brought to them face to face?”
(Surah Al-Kahf 18:55)

Sunday, March 11, 2012

Offshore Life Part III: Checklist Items to Offshore, Apa yang perlu dibawa

Offshore Life Part III: Checklist Items to Offshore, Apa yang perlu dibawa ke offshore

Assalamualaikum...

Sewaktu pertama kali saya diarahkan oleh boss untuk naik offshore, saya bertanya kepada kawan saya, ada seterika tak di sana? Bagi yang tidak pernah ke pelantar minyak sebenarnya tak dapat membayangkan juga.

Oleh itu di sini saya sertakan list wajib dan optional untuk dibawa.

1) Perkara yang telah disediakan di atas penginapan pelantar / kapal penginapan:
i - Laundry / perkhidmatan basuh baju setiap hari, hantar malam, sebelum 6 pagi dah siap kering dan lipat
ii - Makanan dihidangkan 6 kali sehari di galley, dibayar oleh company atau dengan kata lain percuma
iii - Sejadah (selalunya di platform Petronas memang ada, kalau di kapal terhad di surau)
iv - Sabun
v - Tuala dll
vi - Seterika - selalunya tiada disediakan tapi selalunya tak perlu pun, lipat/gantung jgn kenyuk sangat je

Checklist Items to Offshore, Apa yang perlu dibawa ke offshore

2) Perlu dibawa: PPE - personal protective equipment
i - Coverall

ii - Hard hat
iii - Safety shoes
iv - Safety glass / googles
v - Ear plug (boleh didapati di platform)
vi - Gloves (boleh didapati di platform)
vii - dll yang specific pada kerja


Apa yang perlu dibawa ke offshore


3) Barang-barang lain yang perlu dibawa
i - T-shirt dan seluar panjang (untuk pakaian tidur/malam)  (sepasang pun cukup kerana ada laundry setiap hari, kalau nak bawa spare, bawa dua pasang setiap satu pun cukup)
ii - Ubat gigi / berus gigi
iii - Pakaian solat / telekung

4) Lain-lain (optional) *Barang elektronik perlu di'declare' semasa check in pelepasan.
i - Laptop/notebook untuk kerja/hiburan
ii - Shampoo
iii - Quran / Tafsir
iv - Camera digital untuk mengambil gambar
v - Penunjuk arah kiblat (perlu di atas kapal kerana kapal selalu bergerak)
vii - Cable internet (kadang-kadang ada point internet tapi takde cable), kalau nasib baik adalah wifi
viii - I-Talk untuk telefon mereka yang tersayang... chewah

5) Barangan yang diharamkan
i - Telefon bimbit
ii - Dadah
iii - Alkohol
Jika didapati membawa boleh diban untuk naik selamanya

Note: tiada kedai di atas kapal, kalau ada barang-barang yang dirasakan perlu, bawalah ye

Sekian dari saya, kalau ada kurang tambahla...
*Semasa menulis ini saya berada di platform Resak, Terengganu


Apa yang perlu dibawa ke offshore

Wednesday, October 12, 2011

Offshore Life Part II : Kenderaan ke offshore

Kehidupan Luar Pantai Part (ii) Kenderaan ke offshore
Offshore Life First Timer / For Dummies version

1. Kenderaan yang digunakan untuk ke luar pantai (offshore) terbahagi kepada 2 sahaja:
    i. Kapal laut

    ii. Chopper (helicopter kecil)


Buat masa ini belum ada yang menggunakan kenderaan lain selain dua ini secara formal. Tak tahulah jika ada yang naik kapal selam atau feri, motorbot dsb...Tetapi ramai juga nelayan dari Filipina terutamanya menaiki tongkang untuk datang memancing di platform yang seperti menjadi tukun tiruan di laut.... tengok je kecil, kadang-kadang tongkang ni lebih laju dari kapal.... bila dah bosan kat laut rasa nak naik tongkang balik rumah...


Hikmah:

Kehidupan di offshore tidak sama dengan di darat. Macam cerita waterworld la jugak kat bawah air je. Bila cuaca teruk kami semua berdoa agar kembali reda. Kerana hidup di laut sangat bergantung kepada cuaca. Jika cuaca teruk, kerja-kerja terpaksa dihentikan demi keselamatan. Kapal yang diikat atau 'anchor' terpaksa dilonggarkan / dilepaskan (release anchor) agar orang di dalam tidak tergoncang teruk. Dan beberapa kali juga saya 'stranded' tidak dapat balik ke darat kerana cuaca teruk.

Seperti ayat Quran:



“Dialah yang menjalankan kamu di darat dan di laut (dengan diberi kemudahan menggunakan berbagai jenis kenderaan), sehingga apabila kamu berada di dalam bahtera, dan bahtera itu pula bergerak laju membawa penumpang-penumpangnya Dengan tiupan angin yang baik, dan mereka pun bersukacita dengannya, tiba-tiba datanglah kepadanya angin ribut yang kencang, dan mereka pula didatangi ombak menimpa dari segala penjuru, serta mereka percaya bahawa mereka diliputi oleh bahaya, pada saat itu mereka semua berdoa kepada Allah dengan mengikhlaskan kepercayaan mereka kepadanya semata-mata (sambil merayu dengan berkata): “Demi sesungguhnya! jika Engkau (Ya Allah) selamatkan kami dari bahaya ini, kami tetap menjadi orang-orang yang bersyukur”.”
(Surah Yunus ayat 22)


Kredit to TINTA DA'IE : Tentang Kenderaan




Tuesday, October 11, 2011

Offshore Life Part I : Introduction

Kehidupan di luar pantai part I

Assalamualaikum.

Sebagai pembuka bicara, mungkin ramai yang tidak tahu yang saya adalah antara golongan wanita yang minoriti bekerja di luar pantai (offshore). Sebenarnya tidaklah setiap hari di offshore tetapi saya terlibat dalam projek-projek yang pelaksanaannya di offshore. Dan memerlukan saya ke offshore setiap kali bermula 'execution stage' atau peringkat pelaksanaan.

Selalunya jika saya update status atau gambar-gambar semasa di offshore, ramai yang tertanya-tanya seperti mengapa pakaian begitu, apa yang saya buat dsb.

Mengikut kiraan saya, kurang dari 0.01% rakyat Malaysia pernah ke platform minyak di luar pantai. Siapa yang pernah pergi? Angkat tangan. 

Sebenarnya bukanlah nak berbangga sangat, cuma ingin berkongsi mengikut perspektif sendiri. Mana tau nanti adik-adik kita mahu bekerja di luar pantai, tertanya-tanya. At least boleh tau serba sedikit. Ketika pertama kali disuruh ke offshore, macam-macam saya tanya kawan. Seperti, nak bawa barang apa, ada tak seterika, kene masak ke, kene basuh baju sendiri ke dsb. Cuba juga search internet. Tak jumpa T_T

Sebagai teaser, gambar koleksi kegemaran saya seperti dibawah:

Menaiki 'personal basket'

Platform dan kapal-kapal yang menjadi pengangkutan utama di laut selain chopper (helicopter kecil).

Menaiki chopper ke offshore


Safety First! Wear your personal protective equipment.


Saturday, October 8, 2011


Doa Mujarrab untuk Dapat Rizki dan Tunai Hutang « Islam Aktual:

'via Blog this'


Untuk Menunaikan hutang
Syeikh Ath-Thabrasi meriwayatkan bahwa Mu’adz bin Jabal berkata: Pada suatu hari aku tidak shalat Jum’at bersama Rasulullah saw. Lalu beliau bertanya: “Wahai Mu’adz, mengapa kamu tidak shalat Jum’at? Mu’adz menjawab: Orang yahudi menghadangku di pintu rumahku karena hutangku, lempengan emas, sudah jatuh tempo. Tidak ada yang menaruh kasihan padaku selainmu, orang yahudi itu mau memasukkan aku ke penjara. Kemudian Rasulullah saw bersabda: “Wahai Mu’adz, maukah kamu Allah yang menunaikan hutangmu? Mu’ad menjawab: Ya mau, ya Rasulullah. Rasulullah saw bersabda: “Bacalah (ayat tersebut di atas):

(قُلِ اللَّهُمَّ مَالِك … وَ تَرْزُقُ مَنْ تَشَاءُ بِغَيرِ حِسَابٍ)

Kemudian membaca:

يَا رَحْمَنَ الدُّنْيَا وَالآخِرَة وَرَحِيمَهُمَا تُعْطِي مِنْهَا مَاتَشَاءُ، وَتَمْنَعُ مِنْهُمَا مَاتَشَاءُ، اِقْضِ عَنِّي دَيْنِي

Yâ Rahmânad dun-ya wak-âkhirah wa rahîmahumâ, tu’thî minhumâ man tasyâ’, wa tamna’u minhumâ man tasyâ’, iqdhi ‘annî daynî.
Wahai Yang Maha Pengasih dunia dan akhirat, Yang Maha Penyayang dunia dan akhirat, Engkau memberikan dari keduanya apa yang Engkau kehendaki, dan Engkau menahan dari keduanya apa yang Engkau kehendaki, tunaikan hutangku.
Sekiranya kamu butuhkan bumi dipenuhi oleh emas, niscaya Allah menunaikan hutangmu.” (Tafsir Majma’ul Bayan)

Klik here for more:
Doa Mujarrab untuk Dapat Rizki dan Tunai Hutang « Islam Aktual:

Saturday, September 17, 2011

Syukur Nabi Sulaiman

Saya terbaca tentang Nabi Sulaiman, yang memiliki kerajaan langit dan bumi, yang membuatkan saya kagum dan sering mengingatinya:

Suatu hari nabi Sulaiman as bersama bala tentara melewati suatu wilayah dan beliau as mendengar bahwa pemimpin para semut berkata kepada semut-semut: Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tentaranya, sedangkan mereka tidak menyadari. Nabi Sulaiman as yang memahami bahasa seluruh makhluk hidup ketika mendengar ucapan ini tersenyum dengan tertawa dan mengangkat tangan berdoa seraya mengucapkan demikian:

رَبِّ أَوْزِعْنى‏ أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الّتى‏ أَنْعَمْتَ عَلَىّ وَعَلى‏ والِدَىَّ وَأَنْ اَعْمَلَ صالِحاً تَرْضيهُ وَأَدْخِلْنى‏ بِرَحْمَتِكَ فى‏ عِبادِكَ الصَّالِحينَ

“Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh.”[3]

Selalunya bagi seorang manusia yang memiliki kuasa dan harta, tentu akan berasa bangga, namun anugerah Allah s.a.w kepada Sulaiman a.s. pengetahuan tentang bahasa burung dan binatang-binatang, penguasaan jin, pengendaraan udara dan kerajaan tiada banding tidak sedikitpun membuatkan Nabi Sulaiman lupa diri malah dengan rasa kesyukuran menginsafi semuanya tidak lain adalah anugerah daripada Allah.

Hinggakan ketika Permaisuri Balqis ingin memberi hadiah ketika Nabi Sulaiman a.s menyerunya memeluk Islam melalui utusan burung Hud-Hud, Nabi Sulaiman mengatakan kurnia Allah yang telah baginda nikmati telah lebih besar dan tiada yang diingini selain mengajak Ratu Balqis dan kerajaan menyembah Tuhan yang Esa dan meninggalkan penyembahan kepada selain-Nya.

Kadang-kala kita kata kita terlalu sibuk hingga lupa kewajiban kita kepada Tuhan, tetapi Nabi Sulaiman yang memiliki kerajaan langit dan bumi, sudah tentunya lebih sibuk namun tidak pernah melupakan tanggungjawab terhadap Tuhan.

Semoga kita mengambil pengajaran. Amin

Friday, May 20, 2011

Dentist di Labuan

Petang tadi saya telah keluar untuk mencari dentist di Labuan. Setelah 2.5 tahun mengabaikan gigi bongsu yang salah tumbuh dan menyebabkan rasa sakit akhirnya saya membuat keputusan untuk mencabutnya. Mula-mula cari di Ujana Kewangan setelah berputar-putar mencari jalan maka tibalah. Pakcik di kaunter pertanyaan mengatakan tiada klinik dentist dan memberitahu terdapat dentist di pusat bandar Labuan berdekatan Pasaraya Milimewah. Setelah berpusing-pusing konon-konon tau jalan lalu jalan mati dsb, tibalah di klinik gigi bakti dengan rasa bangga.

Saya bernasib baik sebab doktor ada masa free selepas itu. Tak perlu buat appointment. Masa doktor nak bedah tu tiba-tiba rasa menyesal tapi dah terlambat. Untuk memastikan saya tidak merasa sakit dr telah menyuntik ubat kebas sebanyak 2 kali, memang kebas sampai malam.

Gigi bongsu tu memang cukup sifat dan teguh. Sedih pula. Tapi kat gusi nampak separuh je sebab tumbuh senget. Apapun kalau nak pergi dentist di Labuan datanglah ke sini. Tak tahu mana lagi ada dentist di Labuan.

Tuesday, May 17, 2011

Labuan

Sepanjang minggu ni dan sehingga diberitahu saya berada di Labuan. Sebenarnya sejak beberapa bulan lepas saya dan suami telah merancang untuk menyambut ulangtahun perkahwinan di Langkawi iaitu minggu depan. Namun hari Khamis dengan notis yang singkat yang lalu saya diberitahu agar pergi ke Labuan untuk menyelesaikan tugas dan esoknya saya sudah terbang ke Labuan. Hari ini adalah hari ke-5 di pulau Labuan.

Oleh itu, kami menyambut ulangtahun di Labuan sahaja. Kebetulan hari jadi suami saya adalah hari Jumaat, hari tibanya saya di Labuan... Selamat hari jadi abang!

Antara aktiviti di Labuan yang sederhana sahaja:



Menemani suami bermain badminton


Bersiar-siar di Batu Manika

Suami saya sangat rajin dan konsisten pergi ke gym untuk membina badan. Komen saya: Oklah nampak jugak hasil lengan dia dah 'keras' sikit. Huhu

Bosan ke? Apa nak buat....

Sempena hari ibu ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada Ibu dan Mak Mertua saya yang saya sayangi dan menyayangi saya :-)

Thursday, April 7, 2011

Bagaimana Membeli dengan Vendorshop di Facebook Lovely Strawberry Collections

Berikut adalah bagaimana cara membeli dengan vendorshop di facebook Lovely Strawberry Collections:


CARA MEMILIH BARANG
1) Tekan icon 'shop' di sebelah kiri page Lovely Strawberry Collection atau klik di sini LSC SHOP
2) Pilih 'category' barang yang diingini
3) Pilih barang, klik pada gambar barang
4) Harga akan tertera (*tekan tab jika harga tidak keluar)
 *tekan like pada page untuk diskaun istimewa, vendorshop akan automatic setkan harga yang istimewa jika anda menjadi fan LSC dengan hanya menekan 'like'.
5) Klik 'buy now' pada barang yang diingini dan barang itu akan dimasukkan dalam 'cart'
6) Ulangi lagkah 2-5 untuk barang lain
7) Setelah selesai, klik pada 'cart' untuk melihat semua barang yang anda beli

Semoga anda dapat meggunakannya dengan baik dan memahami bagaimana membeli dengan vendorshop di facebook Lovely Strawberry Collections, seterusnya, bagaimana cara membayar?

CARA MEMBAYAR ( BANK-IN, CREDIT CARD ATAU COD)
1) Setelah selesai, klik pada 'cart' untuk melihat semua barang yang anda beli
2) Klik 'Secure Checkout' 
3) Masukkan alamat, e-mail dan no telefon untuk memudahkan urusan
4) Pastikan maklumat betul sebelum meneruskan
5) Klk 'secure checkout'
6) Klik 'Pay Now' jika anda ingin bayar dengan kad kredit ATAU jika ingin bayar secara manual hubungi Noor Maslina melalui inbox FB atau e-mail order@lovely-strawberry.com dengan memberitahu nama dan e-mail anda, dan kami akan berikan no akaun. Barang akan diposkan selepas menerima bayaran.

Bayaran boleh melalui
1) Maybank
2) CIMB
3) BIMB
4) Visa/Mastercard
5) COD

p/s:
  • Jika ada ada kesilapan mengisi borang seperti kuantiti, alamat dsb, anda hanya perlu beritahu kami dan kami  inbox:Noor Maslina, kami akan hantar semula invoice yang betul, tidak perlu mengulangi isi borang.
  • Pesanan anda tidak akan dihantar ke e-mail anda, jadi pastikan e-mail dan no telefon anda betul     untuk mengelak sebarang kesulitan
  • Anda perlu mempunyai akaun paypal untuk membayar menggunakan kad redit
Sekian bagaimana membeli dengan vendorshop di facebook Lovely Strawberry Collections

**Jangan order main-main ye sayang xoxo
**Buat masa ini dua orang customer pertama yang berjaya menggunakan vendorshop ini dalam masa 24 jam di sut-up iaitu Maryam dan Nurzakiah. Bijak kan mereka :)